5 Şubat 1937 tarihinde 1924 Anayasası’nda yer verilen laiklik ilkesi, 1961 ve 1982 Anayasa’larının da “devletin değiştirilemez, değiştirilmesi teklif edilemez temel nitelikleri” arasında yer almıştır.

Laiklik,  din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasını öngören bir ilke olmasının yanında, aynı zamanda her alanda aklın, bilimin ve ulusal egemenliğe dayanan hukuk kurallarının temel alındığı bir yaşam biçimidir.

Eğitimde, yönetimde, hukukta laiklik ilkesinin tam anlamıyla uygulanması, barış içinde birlikte yaşamamızın, din ve vicdan özgürlüğünün, özgür düşüncenin temelidir.

Ancak, laik cumhuriyetimizde son yıllarda eğitimden siyasete yaşamın her alanı dine referanslı hale getirilmektedir. Hukuk birliğinin ve demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan laiklik ilkesi, aynı zamanda kadın haklarının da güvencesidir.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak, 5 Şubat laikliğin Anayasa’da yer verilmesinin 85. yıl dönümünde laikliği zedeleyecek her girişimin karşısında olduğumuzu, laikliği özenle korumak için mücadeleye devam ettiğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.

 

Nazan Moroğlu                           

Koordinatör

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB)

Önceki İçerikTELE 1, Kadının İnsan Hakları Söyleşisi Konuk: Nazan MOROĞLU
Sonraki İçerikMEDENİ KANUNUN KABULÜNÜN 96.YILI KONUŞMASI