ÇAĞDAŞ ANAYASA PLATFORMU

AKP’nin Hazırlattığı Anayasa Taslağı İlgili

Görsel Sunum ve Konferans

11 Nisan 2008

Bilindiği gibi, 8 Haziran 2007 günü başbakanın Prof. Dr. Ergun Özbudun’dan talebi üzerine, Özbudun başkanlığında beş anayasa hukukçusundan oluşan komisyon tarafından toplumsal sözleşme niteliğinde olduğu ileri sürülen Anayasa taslağı Taslağı hazırlanmış, 2 Ağustos 2007 günü Başbakan Erdoğan’a sunuşu yapılmış ve 29 Ağustos 2007 tarihinde çalışmalar tamamlanarak AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’a teslim edilmiştir. 1982 Anayasasının birçok maddesinin zaten demokratikleşme adına değiştirilmiş olmasına ve yeni bir anayasa acil bir ihtiyaç olmamasına rağmen söz konusu anayasa taslağı ülke gündemine girmiştir.

AKP tarafından bilim adamlarına ısmarlanan “taslağa” bir TV kanalının internet sitesinde yer verildi ama bu taslak ne üniversitelerin hukuk fakültelerine ne barolara ne de diğer hukuk kurumlarına gönderildi.

Taslağı okuyanlar, cumhuriyetimizin temel kuruluş felsefesinin, laikliğin, Atatürk ilke ve devrimlerinin göz ardı edildiğini, yargının siyasallaşmasına yol açan hükümlere yer verildiğini; kadın-erkek eşitliği yerine kadınların toplumun korunmaya muhtaç kesimi olarak kabul edildiğini; sanatın ve sanatçının korunması kuralının kaldırıldığını; aile planlamasına yer verilmediğini vs. gördüler.

Bu arada anayasanın 10. Ve 42. Maddesinde yapılmış olan değişikliği ve ne yazık ki son günlerde getirdiği kaos ortamını da kaygıyla izliyoruz. Üniversitelerin kadın üzerinden görünür kılınan toplumu ayrıştıran bir zemin olarak kullanılmasına bir an önce verilmesini diliyoruz. Kamuoyu önünde yapılmakta olan tartışmalarda görüldüğü gibi sorun türban sorunu olmaktan çıkmış, Türkiye’de dinin siyasete alet edilip edilmemesi sorunu haline gelmiştir.

Hem yapılan bu değişiklikler hem de anayasa taslağı konusunda başta Prof. Dr. Süheyl Batu, Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu olmak üzere birçok hukukçu, barolarda STK’ların ve kadın kuruluşlarının toplantılarında ve televizyon programlarında toplumu bilgilendirmeyi sürdürüyorlar.

Bizler de “Anayasa taslağı Türkiye’nin götürülmekte olduğu bir düzenin alt yapısını mı hazırlıyor.” Endişesi duyan sanatçılar, hukukçular ve sivil toplum kuruluşları bir araya geldik. 15 Ocak 2008 günü yaptığımız ilk toplantıda “Anayasa her yurttaşı ilgilendiriyor. Nasıl anlaşılır kılabiliriz? Nasıl dikkat çekeriz?” diye bir çalışma başlattık.

Grubun adına Çağdaş Anayasa Platformu dedik ve yola çıktık.

Başlattığımız çalışmayı geliştirerek ülke çapında yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu alt yapı çalışmasını, ortaya yeni bir anayasa tasarısı getirildiğinde yeniden gözden geçireceğiz.

Şimdi size izlettireceğimiz görsel sunuma emek veren, destek veren herkesin eline sağlık diyorum.

Bu arada izninizle iletişimi aksatmadan yürüten Yurttaşlık Hareketi Derneği üyesi Zehra Ekinci arkadaşımızı, karikatürlerini kullanma izni veren Ercan Akyol, Kamil Masaracı, Turhan Selçuk, Canol Karagöz’ü, genç ressam Mert Diner’i; CD’yi hazırlayan tasarımcı İlhan Bilge’yi, sunumun sahnelenmesini sağlayan, şiirleri yorumlayan devlet tiyatrosu sanatçısı Orhan Kurtuldu başta olmak üzere kadın kuruluşlarının emek veren tüm üyelerini bir kez de sizlerin huzurunuzda anmak istiyorum.

Görsel sunumun ardından konferans bölümünde Prof. Dr. Süheyl Batum, bizlere çarpıcı anlatımıyla AKP taslağı hakkında bilgi verecek. Ulusal egemenliğin güvencesini oluşturan insan haklarına saygılı, tüm yurttaşların “benim anayasam” diye sahipleneceği bir anayasaya kavuşturmak dileğiyle…

 

Çağdaş Anayasa Platformu adına

Nazan Moroğlu

 

Önceki İçerik2008 Türkiyesi’nde Türk Kadınının Yeri
Sonraki İçerikÇağdaş Anayasa Platformu