İSTANBUL KADIN KURULUŞLARI BİRLİĞİ

Basın Bülteni

Laiklik İlkesine Anayasa’da Yer Verilmesinin 82. Yıldönümü

10 Nisan 1928 tarihinde 1924 Anayasasında yapılan değişiklikle devletin bütün dinlere eşit mesafede olmasının sağlanması gerekçesiyle “devletin dini İslamdır” ibaresi kaldırılarak laik hukuk devleti yolunda ilk adım atılmıştı.

82 yıl önce 5 Şubat günü Anayasada yapılan değişiklikle yer verilen laiklik ilkesi, 1961 ve 1982 Anayasalarında da devletin değiştirilemez temel nitelikleri arasında yer almıştır.

Laiklik,  din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasını öngören bir ilke olmasının yanında, aynı zamanda olaylara akılcı ve bilimsel açıdan bakan, ulusal egemenliğe dayanan hukuk kurallarının temel alındığı bir yaşam biçimidir.

Eğitimde, yönetimde, hukukta laiklik ilkesinin tam anlamıyla uygulanması, barış içinde birlikte yaşamamızın, din ve vicdan özgürlüğünün, özgür düşüncenin temelidir.

Ancak, son yıllarda laik cumhuriyetimizde yaşam biçimi her alanda adeta dine referanslı hale getirildi.

Laiklik İlkesi Kadın Hakların Güvencesi

Hukuk Birliğinin ve demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan laiklik ilkesi, aynı zamanda kadın haklarının da güvencesidir.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak, dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeler dikkate alındığında laikliği zedeleyecek girişimlerin ülkemizi çağdaş uygarlık yolundan geriye götüreceği konusunda kamuoyunu uyarmak ve laikliği her zamandan fazla özenle korumaya ihtiyaç olduğunu paylaşmak istiyoruz.

Cumhuriyetimizin kurucu değerlerinin, ülkemizde hukuk birliğinin, demokrasinin, kadın erkek eşitliğinin temeli olan, laiklik ilkesini korumak için mücadeleye devam..

 

Nazan Moroğlu, İKKB Koordinatörü

Önceki İçerikAvukat Kazım Kolcuoğlu’nu Saygıyla Anıyoruz
Sonraki İçerikMobbing ile Mücadele