93 yıl önce 1 Kasım 1928 tarihinde yeni ABC, Türk dilinin özelliklerini belirten harflere de yer vererek 1353 Sayılı “Yeni Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” kabul edilmiştir.
Atatürk, 9 Ağustos 1928 gecesi İstanbul’da Sarayburnu Parkı’nda düzenlenmiş bir şenlik sırasında, Harf Devrimini şu sözleriyle halka duyurmuş ve “Arkadaşlar, güzel dilimizi ifade etmek için yeni Türk harflerini kabul ediyoruz. Bizim güzel ahenkli, zengin dilimiz yeni Türk harfleri ile kendini gösterecektir. Lisanımızı muhakkak anlamak istiyoruz. Bu yeni harflerle pek çabuk bir zamanda mükemmel bir surette anlaşacağız ki, Milletimizin yazısıyla kafasıyla bütün medeniyet aleminin yanında olduğunu gösterecektir. Vatandaşlar, yeni Türk harflerini çabuk öğreniniz. Bütün millete, kadına, erkeğe, köylüye, çobana, sandalcıya herkese öğretiniz” demiştir.
Türk Harfleri yasası 1 Kasım 1928 tarihinde TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Harf Devrimiyle plânlı ve düzenli sosyal değişimin mükemmel bir örneği daha yaşama geçirilmiştir. Getirdiği sonuçlar bakımından da eğitim ve kültür hayatımızda özellikle kadınların okur yazarlığı açısından verimli gelişmeler sağlanmıştır.
Cumhuriyet devrimleri birbirine eklenmiş halkalar gibidir, laiklik ise kilit noktasıdır, kopmaması için özenle korumalıyız.
Nazan Moroğlu
İKKB Koordinatörü