Taliban’ın Afganistan’da ülkeyi yeniden ele geçirmesinin ardından uluslararası kamuoyunda Afgan kadınlar ve kız çocuklarının haklarına ilişkin kaygılar artıyor. İKKB Koordinatörü Av. Nazan Moroğlu, kadın hareketinin Afgan kadınlar için örgütlendiğini belirterek, Uluslararası Üniversiteli Kadınlar Federasyonu’nun (GWI) yaptığı çağrıya destek verdi. Moroğlu, “Kadın hakları ihlali bir insan hakları ihlalidir ve küresel bir sorundur. Hükümetler ve uluslararası kuruluşlar harekete geçmeli” dedi.
Afganistan’da ülkenin Taliban tarafından yeniden ele geçirilmesinin ardından, uluslararası kamuoyunda ülkedeki kadın haklarına ilişkin kaygılar giderek artıyor. Son olarak örgüt sözcüsünün “kadınların ve azınlıkların haklarına ve şeriat hukuku kapsamındaki ifade özgürlüğüne saygı duyulacağı”na ilişkin açıklaması kaygıları daha da artırdı. Konu üzerine açıklamada bulunan İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Koordinatörü Av. Nazan Moroğlu, Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada kadınların Afgan kadınların hakları için tek yürek olduğunu ve gelişmelerden endişe duyduklarını vurguladı.
Av. Moroğlu, son olarak 1. Dünya Savaşı sonrası kurulduğu 1919 yılından bu yana kadınların eğitime erişimini desteklemek, eşitlik ve barışı kalıcı kılmak üzere çalışmalar yürüten Uluslararası Üniversiteli Kadınlar Federasyonu (GWI) tarafından uluslararası organizasyonlara çağrı yapıldığını belirtti. GWI’ın UN, UNESCO, UNICEF, WTO, ILO ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşları hükümetleri harekete geçirmeye davet ettiği çağrıda, Afgan kadınlar ve kız çocuklarına yönelik gerçekleştirilen bu büyük insan hakları ihlalinin engellenmesi gerektiği ifade ediliyor.
‘Hükümetler ve uluslararası organizasyonlar harekete geçmeli’
GWI’ın bu önemli çağrısına destek verdiğini belirten Av. Moroğlu, açıklamasına şu sözlerle devam etti:
“Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyadaki kadınlar Afganistan’daki gelişmeleri endişe içinde izliyor. Taliban örgütünün kadınlar ve kız çocuklarına yönelik yaptırımları çağ dışıdır. Bu yaptırımlar Afganlı kadınların ve kız çocuklarının son 20 yılda elde ettikleri kazanımları tehdit ediyor. Afganistan’daki kadın ve kız çocuklarının hakları için hükümetlere ve uluslararası kuruluşlara görev düşüyor. Kadın hakları ihlali bir insan hakları ihlalidir ve küresel bir sorundur. Şimdi izleme değil, harekete geçme zamanı. Kadınlara yönelik çağdışı yaptırımlara asla müsaade edilemez. Afgan kadınları yalnız değildir. Sesimizi yükselteceğiz. Kadınlar dünya çapında örgütleniyor. Kadının insan hakları ve eşitlik için, barış ve demokrasi için mücadeleye devam.”