İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği

Basın  Bülteni

LAİKLİK İLKESİ

Demokrasinin ve Kadın Haklarının Güvencesi

 95 yıl önce 10 Nisan 1928 tarihinde,  1924 Anayasasında yapılan değişiklikle ilk adımı atılan laiklik ilkesi, 1961 ve 1982 Anayasalarında da Cumhuriyetimizin değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez temel nitelikleri arasında yer almıştır.

1924 Anayasasının 2. maddesinde yer alan “Türkiye Devleti’nin dini İslam’dır” ibaresi çıkarılmış, böylece, farklı din mensubu olan vatandaşlara dine dayalı ayrımcılık önlenmiştir.

Laiklik,  din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasını öngören bir ilke olmasının yanında, aynı zamanda demokrasinin ve din ve vicdan özgürlüğünün, özgür düşüncenin temel dayanağıdır.

Ülkemizde hukuk birliğinin ve demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan laiklik ilkesi, kadın haklarının da güvencesidir.

Son yıllarda çağdaş uygarlığın ve demokrasinin temel taşı olan laiklik gözardı edilmekte; ülkeyi yönetenlerce eğitimden ekonomiye, aileden siyasete, yaşamın her alanında dine referanslı bir yaşam biçimi dayatılmakta, laiklik ilkesi adeta yok sayılmaktadır.

Bu nedenle, özgür düşüncenin, demokrasinin ve kadın haklarının güvencesi olan laikliğin korunmasına bugün her zamandan çok ihtiyacımız var..

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak, laikliği her zamandan fazla özenle korumak için ELELE mücadeleye devam…

Nazan Moroğlu

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü

Basın Yansımaları: 

 

 

Önceki İçerik6284’e dokunma, uygula
Sonraki İçerikEGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR HİÇBİR SURETTE, HİÇBİR KİŞİYE BIRAKILAMAZ