İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Basın Açıklaması

 Kadın Erkek Eşitliği, Demokrasinin Temel Kriteri

Laiklik, Eşitlik ve Demokrasi için mücadeleye devam…  

 

8 Mart’lar, emekçi kadınların haklarını elde etmek uğruna can verdikleri bir mücadeleyi simgeler.

Günümüzde kadınlar yasalarda ve uluslararası sözleşmelerde eşit haklara sahip olmalarına rağmen, haklarını kullanmada çok yönlü engellerle karşılaşıyorlar. Bu nedenle, 8 Mart’lar bir kutlama günü değil, kadınların hak mücadelelerini anma, ayrımcılığa, şiddete, kadın cinayetlerine karşı çıkma günüdür, demek daha doğru olacaktır. Özellikle, son yıllarda ülkemizde Cumhuriyet Devrimleriyle elde edilen kazanımlardan da geri adım girişimleri yoğunlaşmış ve bu uygulamalar endişe verici boyuta ulaşmıştır.

Bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla TBMM’de kanunla onaylanmış olan “Kadına Yönelik Şiddetin ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” İstanbul Sözleşmesi 2021 yılında tek kişinin imzasıyla hukuken yok hükmünde bir kararla feshedilmiştir.

İKKB olarak, nüfusun yarısı olan kadınların büyük çoğunluğunun ailede, eğitimde, toplumsal ve siyasal yaşamda ayrımcılığa uğradığına, 2023 yılında ülkemizde halen 1 milyon 680 bin kadının okur yazar olmadığına, 25 yaş üstü kadın nüfusunun % 60’ının ilkokul mezunu olduğuna bir kez daha dikkat çekiyoruz.

  • Eğitimin toplumsal cinsiyet eşitliğine ve laik bilimsel temele dayanmasını,
  • Her üç kadından birinin şiddete maruz kaldığı ülkemizde, öncelikle aile içi şiddet olmak üzere, şiddetin her türüne son verilmesini;
  • Kadın cinayetlerinin durdurulmasını, cezaların caydırıcılığının sağlanmasını;
  • Evlilik yaşının uygulanmasını, çocuk evliklerinin önlenmesini;
  • Yerel yönetimlerde % 2; TBMM’de % 19.8 olan temsil oranının artmasını; eşit temsilin sağlanması için Seçim Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu ve parti tüzüklerinde özel önlemler alınmasını istiyoruz.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak, Atatürk ilke ve devrimleriyle kazandığımız hakları korumak, geliştirmek ve Medeni Kanunumuza sahip çıkmak için mücadeleye devam diyoruz.

Önceki İçerikTürkiye’yi Laikleştiren 3 Mart tarihli 3 Devrim Yasasının 100. Yılında
Sonraki İçerikKadınların Eşitlik Mücadelesinin Simgesi “8 Mart”